16 huhtikuuta, 2021

Tänään on taimipäivä

 


Keväinen auringonpaiste houkuttelee ulos puutarhaan, mutta silmäys vinttihuoneen ikkunalle kertoo, että tänään on aika keskittyä kylvöksiin ja kohti ikkunaa kurotteleviin taimiin.

Runkotomaatin taimet kaipaavat ainakin tukikeppiä ja ehkä lisää multaakin tyvelleen, jotta ne pysyvät tukevammin pystyssä. Ne olisivat jo halukkaita muuttamaan valoisaan kasvihuoneeseen, mutta valitettavasti kylmät yöt koituisivat niiden kohtaloksi.

Tomaatti on tarhurille armelias viljelykasvi, sillä se kykenee kasvattamaan uusia juuria runkoonsa. Lämpimässä asuinhuoneessa ja liian vähässä valossa venyneet varret voikin upottaa multaan vielä kasvihuoneeseen istuttaessakin. Hontelon oloiset runkotomaatin taimet ovat joka vuosi vahvistuneet päästyään valoisaan kasvihuoneeseen ja kasvusäkin ravinteikkaaseen multaan.

Minitomaatti 'Tiny Tim'


Minitomaatti ’Tiny Timin’ taimet pääsivät lopultakin omiin ruukkuihinsa. Kylvin pikku-Timon viilipurkkiin, jonka pohjaan olin näköjään unohtanut tehdä reiät. Juuria ympäröivä multa oli jo pahasti soistumassa, koska ylimääräinen vesi ei päässyt valumaan purkista.

Taimet näyttivät kuitenkin terhakoilta, vaikka juuret olivat hätää kärsimässä märässä mullassa. Toivottavasti ne toipuvat päästyään kuivempaan turvemultaan.

Maustebasilika 'Lime'


Sitruunanmakuisen ’Lime’- maustebasilikan (Ocimum basilicum) taimet ovat jo terhakassa kasvussa. Niiden juuristo oli kasvanut yhtä vahvasti kuin lehdetkin, joten koulinta oli helppoa.

Basilikan siemen on niin pieni, että niitä tulee aina kylvettyä suunniteltua enemmän. Siksi sain taimiruukkuja reilummin kuin olin ajatellutkaan. Jos kasvu jatkuu suotuisana, saan kesällä paljon basilikaa kasvihuoneesta ja lavasta!


Samettikukan taimet olivat itäneet lattialämmityksen päällä ja ehtineet venähtää ennen kuin ehdin hätiin. Keväällä kylvöksille ei saisi hetkeksikään kääntää selkäänsä! Onneksi myös samettikukan taimet voi koulintavaiheessa istuttaa syvälle, jolloin varsi lyhenee.

Samettikukka


Kasvatan samettikukkaa terveyskasviksi kasvimaalle vihannesten joukkoon, missä toivon sen karkottavan tuholaisia. Osan taimista istutan paahteiselle paikalle terranväriseen saviruukkuun, johon lämpimänsävyinen samettikukkakimara mielestäni sointuu kauniisti.  

Viikonloppuna kylvöt jatkuvat, nyt vuorossa ovat ainakin kevätsipuli ja lehtikaali. Ehkä kokeilen niiden idätystä kasvihuoneessa, jossa ne toivoakseni kasvavat hillitymmin kuin asuinhuoneessa. Katsotaan miten onnistuu!

2 kommenttia:

  1. Siellä sinulla on jo terhakoita taimia. Samettikukkaa minäkin kasvatan kasvulavoissa kasvavien juuresten kanssa. Lehtikaalia en kasvata nykyään siemenestä vaan ostan kaupasta ruukun ja jaan sen haluamaani määrän ja loput syön. Minulla ei vielä ole kasvihuonetta joten tomaatin ja basilikan kasvatus saa odottaa. Mutta basilikaa minäkin kasvattaisin reilusti. Se on niin ihanaa käyttää ja me käytämme sitä paljon.

    VastaaPoista
  2. Hei, tuo lehtikaalivinkkisi kuulostaa kätevältä :)

    VastaaPoista

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...