28 helmikuuta, 2021

Mikä maistuu jäniksille?


Suojasimme puiden ja pensaiden taimet syksyllä edellisten talvien tapaan, mutta hangen kasvaessa verkkojen korkeus ei riittänyt alkuunkaan. Niinpä tamppasimme hankea puiden juurelta ja lapioimme lunta verkkojen ympäriltä.  

Pakkasen kiristyessä jänisten nälkä kasvoi, ja muutama omenapuun taimi menetti verkon ulkopuolelle ulottuvat alaoksansa. Koska paljon oli pelissä, piti ryhtyä hätätoimiin. Lisäverkkoja emme ostaneet, vaan sidoin kuusen havuja omenapuiden runkojen suojaksi. Näin muistan naapurin vanhan pariskunnan suojanneen hedelmäpuitaan 1970-luvulla kotikylässäni. 

Havutus pitää jänikset loitolla.

Hätäpäissäni sidoin jopa sanomalehteä runkosuojuksesta pilkistävän jalavan taimen rungon ympärille. Ei kaunein näky, mutta turvasi yöunet.

Tässä jänisten 10 suosikkia pihaltamme: 

1. omenapuu 2. tyrni  3. karhunvattu  4. vadelma  5. luumupuu 6. pähkinäpensas 7. syreenihortensia  8. kultasade  9. norjanangervo 10. juhannusruusu. 

Viimeisen kahden napsiminen ei haittaa, sillä pensaita täytyy joka tapauksessa leikata. 

Olen oppinut myös, että jänikset käyvät kesällä maistamassa pihaan ilmestynyttä tainta - ehkä silkkaa uteliaisuuttaan, ehkä talven varalle. Merkkinä vierailusta vasta istutetun tyrnin, omenapuun ja jopa korutuomen rungosta repsotti sentin levyinen ja kymmenen sentin pituinen siisti kuoren kaistale.

Osa suojuksista saakin vastedes olla paikoillaan ympäri vuoden. Spiraalimaiset runkosuojat kuitenkin on hyvä poistaa, sillä runko kuumenee auringon paistaessa tummaan muoviin, ja pahimmassa tapauksessa kuori halkeaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...