01 maaliskuuta, 2021

Hyönteishotelli koko parvelle

Tästä alkaa risuaidan kasaaminen.

Kymmenkunta vuotta sitten Helsingin kaupungin puisto-osasto rakensi luonnon monimuotoisuutta lisäävän risuaidan kasaamalla risuja ja puiden leikkuutähteitä kahden aitatolpparivin väliin. Paikallaan lahoava kasviaines tarjoaa hyönteisille piilopaikkoja - samalla tavalla kuin hyönteishotelli, mutta suuressa mittakaavassa. 

Myös Tanskalainen maajussi -ohjelmassa vilahti oksista rakennettu risuaita, joka ympäröi keittiötarhaa. Niinpä minäkin päätin kokeilla hyönteisaidan kokoamista viime marraskuussa.

Kokosin minikokoisen aidan raidan tolppien väliin. Kasasin siihen tienvarresta poistamani kurtturuusun ja hallitsemattomasti leviävän tuoksuvatukan versoja. Kurtturuusuhan on vieraslaji, joka pitää kitkeä kokonaan pois. 

Pinossa juurineen kaivetut versot kuivuvat ja kuolevat. Tällä menetelmällä ei tarvitse pelätä niiden juurtuvan uudelleen, mikä on vaarana, jos ne viedään kompostiin tai kasataan puutarhan nurkkaan. Missään nimessä nämä kasvit eivät saa päätyä joutomaalle tai kaupungin metsään, missä ne leviävät edelleen.

Ajatus tuntui hyvältä, ja aion jatkaa aidan kokoamista keväällä, kun jälleen raivaan tuoksuvatukkakasvustoa. Tällä kerralla hankin kuitenkin tukevammat tolpat, jotta aidasta tulee pitkäikäisempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...