26 huhtikuuta, 2021

Maa-artisokka on nyt parhaimmillaan

 


Oikein jännitti painaa talikko maahan ja nähdä, miten uuteen paikkaan istuttamani maa-artisokka on menestynyt. Tulos oli kiitettävä: maasta nousevat maavarsimukulat olivat moninkertaisia verrattuna niihin, jotka vuosi sitten istutin uuteen kasvimaahan. Viileässä maassa kasvi ei vielä ollut ehtinyt kasvattaa ituja, joten hetki oli täydellinen maa-artisokkakeiton tekoon.

Maa-artisokka (Helianthus tuberosus) on kaikin puolin kiitollinen viljeltävä. Se tuottaa runsaimmin satoa multavassa maassa, mutta menestyy myös savimaassa. Vahvajuuristoinen kasvi on mainio maanparantaja. Sen korkea kasvusto tarjoaa tuulensuojaa kasvimaan laidalla vaikkapa avomaantomaatille. Syksyllä kasvia koristavat lämpimänkeltaiset kukat, joiden avautuminen on merkki sadonkorjuun alkamisesta.

Viime syksynä nostin maasta yksinäisen maa-artisokan verson, joka oli kasvanut monihaaraiseksi. Vanhan kompostikasan kylkeen eksynyt artisokkayksilö oli kasvattanut valtaisan määrän mukuloita, jotka kasvoivat ketjumaisina ryppäinä. Kuohkea, ravinteikas kompostimulta oli siivittänyt mukulan ennätyssatoon.

Olen kasvattanut maa-artisokkaa yli kaksikymmentä vuotta eri viljelypalstoilla, ja vain kolme kertaa on tullut takapakkia: kerran vesimyyrät löysivät palstalle tehden tuhoaan. Kylmänä sadekesänä pahkahome ilmaantui tiiviiseen kasvustoon ja lakastutti varsia. Kolmas takaisku oli ennätysluminen talvi, jonka jäljiltä vesi makasi pitkään maa-artisokkaruudussa mädättäen mukulat. Keväällä maasta ei noussut verson versoa, sen sijaan madot olivat möyhineet maan kuohkeaksi. Nämä kolme asiaa ovatkin ainoat ikävät asiat, joita maa-artisokan viljelyssä saattaa kohdata.

Vuoden ensimmäinen maa-artisokkakeitto on kevään kohokohta. Tein sen yksinkertaisella reseptillä: maa-artisokkaa, tilkka kasvislientä, nokare voita, ripaus mustapippuria ja maitoa. Valmiiseen keittoon ripottelin ylivuotista persiljaa, joka jo antaa satoaan. Ruotsalaiskokki Tina Nordström lisää keittoon vielä sitruunanmehua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...