Tänä keväänä päätin kylvää hajuherneen siemenet suoraan piharuukkuun
ja jätin kylvöksen itämään kasvihuoneeseen. Aikaisemmat esikasvatusyritykseni
keittiön ikkunalla ovat tuottaneet honteloita taimia, jotka herkästi
katkeilevat isompaan ruukkuun istuttaessa. Liian lämpimässä, mutta niukassa
valossa kasvaneiden taimien kasvu pysähtyy koulinnan jälkeen, ja kestää aikansa
ennen kuin ne jälleen pääsevät kasvuvauhtiin.
Kylvin siemenet 6. toukokuuta sääennusteita katseltuani ja
varhaisista lehtikaalikylvöksistä rohkaistuneena. Kasvihuoneeseen kylvetyt lehtikaalin
taimet ovat kasvaneet tukeviksi viileässä eivätkä ole saaneet kylmävioituksia.
Sää lämpenee tällä viikolla, joten laskeskelin, että hajuherneiden pitäisi
idettyään välttyä kasvihuoneessa yöhalloilta.
Täytin muovilla vuoratun puisen istutusastian puolilleen kompostimultaa,
jonka seassa on myös hevosenlantaa. Astian yläosaan levitin viimekesäisten tomaattien
kasvualustana käytetystä kasvusäkistä seulomaani turvetta. Pyrin käyttämään yhä
enemmän oman kompostin multaseosta ja vähemmän säkkimultaa, jota olen
vuosia kantanut kaupasta kotipihalle.
Liotin siemeniä matalassa vedessä, kunnes ne olivat selvästi
turvonneet. Vettä kannattaa laittaa vain sen verran, että siemenet peittyvät, sillä itäminen ja siementen soluhengitys tarvitsevat happea.
Tähän kylvökseen valitsin monivärisen seoksen, ja unelmoin jo nyt tuoksuvasta hajuhernekimarasta. Tänä keväänä innostuin hankkimaan myös useita yksivärisiä lajikkeita.
Suoraan avomaalle aion kylvää ’Cupani'-lajikkeen,
joka tunnetaan myös nimellä Matucana. Sen uskomattoman runsas, puna-violetti kukinta ja ihmeen ihana tuoksu ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen aikaisempina vuosina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti