27 heinäkuuta, 2021

Tomaatti tykkää lämmöstä

 


Moni puutarhakasvi on ollut kuumuuden keskellä hätää kärsimässä. Kasvihuonetomaatti sen sijaan on silmin nähden nauttinut lämmöstä.

Auringon porottaessa viikosta toiseen kasvihuoneen eteläseinälle toukokuussa ripustamani valkoiset muovisäkit ovat saaneet olla koko kesän paikoillaan. Niiden luoman varjon ansiosta tomaattikasvusto ei ole kärventynyt tai kellastunut helteelläkään.


Kasvihuoneemme kylpee paisteessa aamuvarhaisesta iltakuuteen. Luonnollisesti varjostavaa kasvillisuutta on toistaiseksi vähän, ja kasvihuoneen kaakkoispuolelle istuttamamme omenapuu ei vielä moneen vuoteen yllä varjostamaan huonetta. 

Viime kesänä neidonkieli kasvoi rehevänä seinustalla, mutta kuivuuden vuoksi sekin jäi nyt matalaksi. https://annenallakka.blogspot.com/2021/02/hyonteisettakaisin.html

Tänä kesänä puiden merkitys kasvien ja kasvihuoneiden varjostajana on korostunut entisestään. Varjo auttaa laskemaan lämpötilaa keskikesän kuumina päivinä. Varhain keväällä ja syksyllä puun ollessa lehdetön kasvien tarvitsema valo pääsee suoraan kasvihuoneeseen.

Tomaatti kaipaa valoa, mutta liika on liikaa sillekin.

Kirsikkatomaattimme kasvavat Biolanin kasvusäkeissä, joiden multatilan vedensidontakyky joutui kovaan testiin helteillä. Säkkikasvatuksessa kaikki kasteluvesi päätyy kasvin käyttöön toisin kuin maapohjaviljelyssä. Tomaatin istutuksesta kerroin aikaisemmassa postauksessani:   https://annenallakka.blogspot.com/2021/05/kasvihuone-tayttyy-taimi-ikkuna-tyhjenee.html

Säkkiviljely oli siis hyvä vaihtoehto tänä kesänä, kun jouduimme rajoittamaan kastelua veden niukkuuden vuoksi. Vaikka kussakin säkissä kasvoi kolme tomaatin tainta, riitti säkin kasteluun puolisen kannullista vettä päivässä kuumimmallakin helteellä.

Latvamätä johtuu kastelun niukkuudesta.

Parvekelaatikkoon istuttamani avomaantomaattien hedelmät eivät sen sijaan näyttäneet yhtä kauniilta kuin kirsikkatomaatin sato. Ensimmäiset kypsyvät tomaatit menivät suoraan kompostiin, sillä niihin iski latvamätä, joka ilmenee tummina, kuivina laikkuina hedelmän kärjissä. Latvamätä johtuu liian niukasta ja epätasaisesta kastelusta. Ilmeisesti parvekelaatikon multatila oli liian pieni ja taimet kärsivät vedenpuutteesta kastelujen välillä.

Loppuviikosta sään ennustetaan viilenevän, mikä vaikuttaa myös tomaatin hoitoon. Viikonloppuna aion katkaista tomaattien latvat, jotta nyt kehittymässä olevat tomaatinalut ehtivät kypsyä. 

Sivuversot eli varkaat vievät voimaa raakileilta.

Myös lehtihankoihin ilmestyvien sivuversojen eli varkaiden poistoa on syytä jatkaa, jotta niiden kasvu ei hidasta sadon kehitystä. Viimeisten kukkien pölytyksestä on syytä huolehtia kukkaterttuja ravistamalla, sillä viileinä päivinä pölyttäjien on vaikea päästä kasvihuoneeseen, jos ovi on kiinni.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...