Auringontähti |
Pitkä kuivuusjakso pisti pihan kukkapenkit todelliseen kuntotestiin. Koska kasteluvettä riitti lähinnä kasvien hengissä pitoon, perennojen menestyminen jäi paljolti kasvualustan multavuuden varaan.
Toukokuun runsaiden sateiden voimin perennat kukoistivat juhannukseen asti, mutta sen jälkeen monen lajin kukinta alkoi hiipua etenkin niissä penkeissä, joiden multakerros on liian ohut. Äärimmäisen kuiva kesä opettikin sen, että jos haluaa kasvattaa tiettyjä perennoja, on kasvualustaa syvennettävä. Tai sitten pitää tyytyä paremmin kuivuutta kestäviin lajeihin, joita niitäkin on runsaasti.
Varjon merkitystä ei voi hellekesänä korostaa liikaa. Parhaiten menestyivät kasvit, jotka olivat osan päivästä puiden varjossa. Esimerkiksi runsaslehtinen auringontähti (Telekia speciosa) ei ollut helteestä moksiskaan puolivarjoisella kasvupaikallaan vaan ilahdutti kukinnallaan niin meitä kuin hyönteisiäkin.
Helteen jatkuessa aloimme katsoa puutarhaa kriittisin
silmin ja lopulta poistimme muutamia ”turhia” kasveja vettä kuluttamasta.
Lähteä sai niin konnantatar kuin kukkapenkissä rehottava sadunkuusamakin.
Jälkimmäinen olikin kasvanut rehevästi pionien ja mustialanruusun kustannuksella.
Kun kaivoimme pensaan ylös, näimme, miten se oli ulottanut pitkät juurensa pionien
ja ruusupensaan alle. Kuusaman poisto vapautti tilaa vielä yhdelle pionille.
Jättipoimulehti elpyy. |
Perennat ovat kaikesta huolimatta melkoisia selviytyjiä, sillä eilispäivän sateen jälkeen pihassa näkyy jo pieniä elpymisen merkkejä. Kun aloin siistiä osin kuivunutta jättipoimulehtikasvustoa, huomasin kuivan ruusukkeen keskellä pilkistävän uusia lehtiä.
Hopeahärkki versoo uutta leikkauksen jälkeen. |
Samoin hopeahärkki näyttää työntävän uusia versoja siellä, mistä pari viikkoa sitten leikkasin kuivuuttaan kellastuneet versot pois. Jopa keväällä istutettu, jo menetetyksi luultu etelänkevätesikko näyttää uutta vihreää kuivan ruusukkeen keskeltä.
Esikko on sitkeä selviytyjä. |
Kesää on vielä jäljellä, ja saattaa olla, että puutarha puhkeaa uuteen kukoistukseen sään viilettyä. Aionkin leikata perennojen kuihtuneet kasvustot ja tuoda kasvien juurelle kompostimultaa. Nämä toimet toivottavasti auttavat niitä myös valmistautumaan talveen äärimmäisen kesän jälkeen.
Yllättävän hyvin moni kasvi elpyy kuivuudesta viimeistään seuraavana keväänä. Versojen ruskettaminen taitaa ollakin vain keino pitää juuristo hengissä suotuisampia olosuhteita ajatellen. Osittainenkin varjo auttaa kasveja selviämään kuivan kauden yli ja paksu kerros kunnon multaa on tietysti vielä varmempi konsti.
VastaaPoistaMinä vähän jännitän yhden ritarinkannuksen puolesta. Se kuivui yhtä vartta lukuun ottamatta kokonaan. Saa nähdä, tulivatko sateet viime hetkellä vai kuihtuuko se viimeinenkin vihreä versonpätkä pois.
Mukavaa alkavaa elokuuta!
Kiitos samoin! Sateet ovat tehneet hyvää, ehkä kasvit vielä ehtivät voimistua ennen talven tuloa. Kovin syvälle ei kosteus tosin maassa ole vielä imeytynyt omalla pihallamme, mutta viikonloppuna on luvassa lisää sadetta.
VastaaPoista