24 helmikuuta, 2024

Palsternakka, suosikkijuurekseni

 

Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä.


Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vielä helmikuun lopullakaan osoita nahistumisen merkkejä. Syy hyvään säilyvyyteen lienee myöhäisessä nostoajassa, sillä palsternakka jatkaa kasvuaan talven tuloon asti. Se myös säilyy talven yli kasvimaassa, mistä sitä voi nostaa kevään varhaissadoksi. Muutaman yksilön voi jättää kasvamaan, jolloin syksyllä pääsee korjaamaan kasvin siemensatoa.

Palsternakka on mainio juures sosekeittoihin esimerkiksi maa-artisokan kaveriksi. Käytän sitä myös uunijuureksiin, keittojen mausteeksi sekä keitettynä ruoan lisukkeeksi. Perunamuusiin palsternakka antaa makean vivahteen, ja pehmeä juures kypsyy samaa tahtia perunan kanssa.

Palsternakka lukeutuu niihin kasveihin, joiden sanotaan menettävän itävyytensä vuodessa. Siementä ei siis kannata säästellä. Tosin itse olen kylvänyt palsternakkaa samasta pussista jo kolmena keväänä, hyvällä menestyksellä. Tänä keväänä aion kylvää loput, sillä onneksi pussin pohja häämöttää jo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...