05 maaliskuuta, 2021

Pelargonin leikkausviikot alkavat

 


Pelargonin kasvuunlähtö on varma kevään merkki. Kun talven yli kelmeinä juroneiden kasvien versoihin kasvaa uusia lehtiä, on talven selkä taittunut.

Kulunut talvi kohteli ’Mårbacka’-pelargoneja lempeästi. Ne välttyivät lakastumistaudilta ja pysyivät viileässä huoneessa sen verran vihreinä, että yksikään verso ei kuihtunut. Vaihdoin kasvit uuteen pelargonimultaan ja jätin ikkunalle juurtumaan toviksi ennen leikkausta. 


Nyt mullanvaihdosta on kulunut pari viikkoa ja kasvi on jo sen verran juurtunut, että sen voi leikata. Lyhensin versot kolmannekseen pituudestaan.

Parhaiten kasvuun lähtevät latvapistokkaat, joihin jätetään 3-4 lehteä. Ne voi juurruttaa suoraan multaan tai niiden voi antaa kasvattaa juuret vesilasissa ennen istutusta.

’Mårbacka’-pelargoni kasvattaa pitkät versot, ja siksi päätin kokeilla myös välipistokkaiden juurrutusta. Sekoitin taimimultaan perliittiä, joka lisää mullan ilmavuutta ja parantaa siten juurtumista.


 

Aion kokeilla myös pelargonin kasvattamista runkopuuksi, siihen pysty- ja voimakaskasvuinen ja ’Mårbacka’-lajike on omiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...