Odotan malttamattomana, että tarhajouluruusu (Helleborus
Orientalis-ryhmä) paljastuu lumen alta. Hennot kukkaversot ovat jo kehittyneet
hangen suojassa ampaistakseen kasvuun kohta aurinkoon päästyään.
Joinain talvina kasvin ainavihreät lehdet kuivettuvat, mutta
niiden tilalle kasvaa nopeasti uudet, vahvat lehdet. Eräänä leutona talvena liiallinen
suojaaminen ja peittely havuilla oli koitua kasvin kohtaloksi, sillä lehdet
hautuivat ja osin mätänivät kosteassa havujen alla. Onneksi osa kasvista säilyi
ja uusiutui. Paras tapa suojata onkin haravoida lehtiä katteeksi lehdistön alle.
Jouluruusu viihtyy luumupuun ja kultasateen siivilöimässä puolivarjossa, jossa se kukinnan aikaan nauttii täydestä auringonpaisteesta. Syksyllä maa saa mojovan lehtikatteen, josta muodostuu kasville otollista lehtimultaa.
Jouluruusuni tarina juontaa Pohjois-Ranskaan Jardins d’Angeliquen puutarhaan, jossa vierailin Kotipuutarha-lehden lukijamatkalaisten kanssa 20 vuotta sitten.
Puutarhan isäntä Yves Lebellegard poimi runsaista jouluruusukasvustoistaan siemeniä, tiputti niitä kämmenellemme ja toivotti suotuisaa kasvua kotimaassamme. Pihassamme jo 20 vuotta viihtynyt kasvi muistuttaakin ihanasta puutarhasta, jonka Gloria ja Yves Lebellegard aikanaan perustivat nuorena menehtyneen tyttärensä muistoksi.
Hauskinta Orientalis-risteymissä on niiden suuri muuntelevuus. Kukan väri voi olla mikä tahansa valkoisesta vaaleanpunaiseen, ja niissä olevien pilkkujen väri vaihtelee. Jouluruusu yllättääkin kasvattajansa joka kevät!
No nyt osui ja upposi! Ihana punainen jouluruusu ja mikä tarina sen takana! Matkamuisto parhaasta päästä. Minä olen metsästänyt monta vuotta edes jonkinlaista punaista jouluruusua, mutta täällä päin niitä on todella harvoin myynnissä. Eivät muka kestä talvea... En usko ennen kuin itse kokeilen. Aurinkoista loppuviikkoa!
VastaaPoistaKiitos Minna! Kannattaa kokeilla, moni kasvi on kummasti alkanut menestyä entistä paremmin talvien lauhduttua. Onnea etsintään!
VastaaPoista