07 huhtikuuta, 2021

Kuivat varret silpuksi, nyt on kevät!

 


Viimeiset lumenrippeet sulavat pihan kukkapenkeistä. Jotain vihreää maasta pistää jo esiin: sormustinkukan ruusuke, narsissin lehdenkärjet ja tietenkin varhaiset krookukset. Myös kuivat talventörröttäjät paljastuvat hangen alta, sillä en leikkaa varsia syksyllä vaan jätän ne suojaamaan juuristoa pakkasilta. 

Aurinkoisena päivänä on hyvä hetki tarttua pensassaksiin ja silputa kuivat varret kukkamaan katteeksi. Kukkapenkki näyttää muutaman viikon ajan sotkuiselta, mutta kasvijäte jää nopeasti maasta puskevien versojen peittoon.

Kuiva silppu painuu maahan nopeasti.


Kasvisilpusta on sekin hyöty, että se suojaa maasta nousevia kasveja pakkasilta, joita varmasti esiintyy vielä monta kertaa ennen kuin sää lämpenee. Mutta ennen kaikkea kasvisilppu tarjoaa hajotettavaa madoille ja muille maan pieneliöille.

Levitän ohuen komposti- ja multakerroksen kukkapenkkiin vielä ennen kasvuunlähtöä. Se ravitsee maata, joka tuntuu kummasti hupenevan syyssateiden myötä.

Esikot ja sipulikukat itävät omia aikojaan pehmeässä mullassa.


Multakerros tarjoaa myös hyvän itämisalustan sipulikukkien ja monivuotisten kukkakasvien siemenille. Keväällä ja alkukesästä kuljenkin aika ajoin nenä maata kohden ja tutkiskelen, pilkistääkö maasta pikkuruisia taimia uuteen kasvupaikkaan siirrettäväksi.

2 kommenttia:

  1. Kevät on niin ihana! En millään malttais olla kaivamatta kasvin alkuja esiin lehtien alta vaikka niiden olis hyvä nyt vielä antaa olla rauhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Ja kuinka paljon iloa pienet kasvinalut voivatkaan tuottaa :)

      Poista

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...