08 huhtikuuta, 2021

Liljakukko hiipii puutarhaan varhain


 Aamulla sähköpostiin saapui Luonnonvarakeskuksen tiedote, jossa kerrotaan Kutsumaton vieras -kampanjasta. Luonnonvarakeskuksen aloitteesta käynnistetty kampanja kannustaa tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja kotipuutarhoista ja lähiympäristöstä. Haitalliset vieraslajit ovat rantautuneet Suomeen ihmisen toiminnan mukana, ja ne aiheuttavat luontokatoa karatessaan luontoon.

Osoitteessa vieraslajit.fi on luettelo haitallisista kasvi- ja eläinlajeista. Sitä selatessa vastaan tuli vanha tuttu viholliseni liljakukko, joka ilmestyy kuin tyhjästä heti liljakasvien -  kuten kirjopikari- ja varjoliljan - pilkistäessä maasta. ”Varhainen tarhuri nappaa liljakukon” on lause, jonka paikkansapitävyyden olen oppinut kantapään kautta.

Aikuinen liljakukko on nopea liikkeissään.

Niinpä osaan tarkastaa kasvustot jo varhain: näkyykö lehdissä reikiä, lakanpunaisia kukkoja tai jo ulosteensa peitossa lymyäviä toukkia. 

Tehokkaimmaksi pyydykseksi on osoittautunut tavallinen muoviämpäri. Kun näen liljakukkoja kasvustossa, asetan muoviämpärin kasvin alle ja tavoittelen kädelläni ötököitä. Käden lähestyessä liljakukot tiputtautuvat maahan, mutta putoavatkin alla vaanivaan ämpäriin. Tällä konstilla ihanat varjoliljat ovat saaneet rauhan kukoistaa kesäiltojen mystisesti tuoksuvina kuningattarina.

Toukkavaiheessa tilanne on jo ryöstäytynyt käsistä, ja torjunta on sotkuista. Toukista kerron enemmän kesäkuisessa postauksessani: 

 https://www.blogger.com/blog/post/edit/5970025150006506840/1315721389358524267


Tuoksuvatukka leviää rajusti.

Tänä keväänä joudun antamaan kyytiä myös pellon laidassa rehottavalle tuoksuvatukalle. Kasvi on kaunis kukkiessaan, mutta leviää rajusti. Olen suunnitellut leikkaavani varret alkukesästä lehtien kasvettua täyteen kokoonsa, jolloin pensas menettää kasvuvoimaansa.

Juurten repimisessä maasta tulee olemaan kova työ, joten kasvin hävittämiseen menee varmasti koko kesä. Juurakot kuivatan hyönteisaidassa, jotta ne eivät juurru uudelleen kompostissa. Tästä kerroin aikaisemmassa hyönteishotelli-postauksessani:  https://annenallakka.blogspot.com/2021/02/hyonteishotelli.html

2 kommenttia:

  1. Kiitos liljakukkojen hävitysvinkistä!
    Tuolla konstein ötökkäkammoinenkin ehkä onnistuu ja saan kukoistusta odottamani liljat säästymään.
    Itse olen pari kesää taistellut japanintatarin ja ruttojuuren kanssa (molemmat on edellinen asukas ehkä istuttanut), mutta sitkeä kitkeminen pienestä alusta alkaen on tuottanut tulosta.

    VastaaPoista
  2. Usein sitkeys palkitaan, lykkyä jahtiin ja kitkemiseen sinullekin :)

    VastaaPoista

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...