03 helmikuuta, 2024

Talvikylvö parantaa perennojen itämistä

 

Nämä lajit kylvin tammi-helmikuun vaihteessa ulos. 

Siemenvarastoja tutkiskellessa vastaan tuli monivuotisten kukkien siemeniä, joiden Parasta ennen -päiväys oli aikapäiviä sitten mennyt. Päätin kuitenkin kylvää siemenet, sillä olen huomannut, että moni laji itää, vaikka siemenet olisivat menneet vanhaksi jo kymmenen vuotta sitten. Eivät kuitenkaan kaikki. Olen kuitenkin onnistunut idättämään viisitoista vuotta vanhoja tomaatin siemeniä hyvällä menestyksellä, joten päätin kokeilla. 

Samalla pääsin kokeilemaan perennojen talvikylvöä. Talvella ulos kylvettävät siemenet saavat luontaisesti joidenkin lajien vaatiman kylmäkäsittelyn, joka rikkoo siemenen lepotilan. Ulkona varttuvat taimet pystyvät hyödyntämään runsaan valon ja itävät vasta sään lämmettyä. Näin niistä kasvaa tanakoita. 

Kylvin eri lajit samaan kylvölaatikkoon: kangasajuruohoa, keltakiurunkannusta, nukkapähkämöä, Primula noverna -esikkoa, maariankelloa, kultalakkaa ja tarharistikkiä. 

Muistan Isoäidin Kasvit -siemenliikkeen perustajan Tuovi Miettisen suositelleen astiakylvöä, jossa kastelu on helpompi hallita kuin avomaalle kylvettäessä. Siksi astiakylvö tuottaa enemmän taimia kuin suorakylvö avomaalle. 


Perliitti säilyttää kylvömullan kosteuden. 

Erottelin lajit nimikylteillä ja peitin koko kylvöksen perliitillä, joka on kosteutta pidättävä ja ilmavuutta lisäävä kiviaines. Olen huomannut, että monivuotiset kukat kylväytyvät mielellään hiekka- ja sorakäytäville, ilmeisesti karkea hiekka tarjoaa sopivan ilmavan ja kostean kylväytymisalustan.  


Peitin kylvöksen kasvuharsolla ja lumikerroksella ja asetin kylvölaatikon suojaisaan nurkkaan talon seinustalle.

Peitin kylvöksen kevysti lumella, joka pitää mullan kosteana hiljalleen sulaessaan. Vein laatikon suojaisaan paikkaan ja levitin sen päälle kasvuharson, jotta mustarastaat eivät keväällä hyönteisiä ja matoja etsiessään pöyhi multaa. Lopulta peitin koko komeuden kevyellä lumikatteella, jotta lämpötila pysyisi tasaisena sään vaihdellessa. 

Keväällä huolehdin, että kylvös ei pääse kuivumaan - ja seuraan jännityksellä, mitä taimia mullasta nousee!

2 kommenttia:

  1. Kyllä ne vanhatkin siemenet kannattaa tosiaan kylvää. Jotkut lajit säilyvät itämiskykyisinä yllättävän pitkään. Minäkin kylvin perennoja viime viikolla ja tänä viikonloppuna pitäisi viedä ne viileästä eteisestä lumihankeen. Samoin viimekeväiset perennakylvökset, jotka eivät vielä kesän aikanakaan itäneet, olisi tarkoitus siirtää samalla kertaa kellarista hankeen. Jos vaikka kaksi kylmäkäsittelyä saisi lepotilan murtumaan.
    Peitän itse kylvöruukut harson sijaan jollain levyllä tai styrox-laatikolla, ettei lumien sulamisvesi aiheuta tulvaa. Kerran pääsi sellainenkin onnettomuus tapahtumaan ja kun ruukut olivat vielä jäätyneet maahan kiinni, tuho oli totaalinen.
    Onnea kylvöillesi! Toivottavasti sieltä nousee paljon reippaita perennanalkuja.

    VastaaPoista
  2. Hei Minna, kiinnostavaa kuulla kokemuksistasi, viimekeväisten perennakylvösten talvetus hangessa kuulostaa hyvältä idealta ja osoittaa sinnikkyyttä :). Pitääpä varoa, että kylvökseni ei pääse tulvimaan. On hauskaa kuulla, että olemme samassa kylvörytmissä, onnea kylvöillesi!

    VastaaPoista

Palsternakka, suosikkijuurekseni

  Palsternakka nostetaan vasta juuri ennen maan jäätymistä. Näin keskitalvella on paikallaan julkaista kuva palsternakkasadosta, joka ei vie...